Stellar is decentraal netwerk welke zich richt op het zo snel en veilig mogelijk afhandelen van (micro) betalingen. Stellar wordt vaak vergeleken met Ripple. Het wordt zelfs de ‘Ripple zonder nadelen’ genoemd. Of dit echt het geval is moet nog blijken. Wat wel zeker is dat is dat het een munt is die sterk in opkomst is. Ook steeds meer investeerders lijken het vertrouwen in de munt uit te spreken. Ben jij de volgende die deze munt gaat aankopen?
Stellar Lumens is in 2014 live gegaan en heeft de non-profit organisatie Stellar.org achter zich. Dit bedrijf streeft ernaar om mensen te verbinden met goedkope financiële diensten en armoede hiermee te beschrijden. Zoals een non-profit organisatie befaamd, richten zij zich niet op het winst maken. Het financiële bestaan komt dan ook vooral voort uit donaties en de 5% van de in totale 100 miljard XLM welke voor de non-profit organisatie is gereserveerd.
Zoals eerder aangegeven bieden Stellar en Ripple ongelofelijk veel overeenkomsten. Toch zitten er ook een hoop verschillen tussen de twee. Zo maakt Ripple gebruik van een centraal netwerk en stellar van een decentraal netwerk. Wat betekend dat er over de hele wereld allerlei servers (de blockchain) staan waar een grootboek op wordt bijgehouden. In dit grootboek staat allerlei informatie over betalingen en is op elke server in het netwerk exact hetzelfde. Wanneer er een nieuwe betaling plaatsvind dan zal de blockchain ervoor zorgen dat de waarde van deze transactie bij de juiste wallets worden bij- en afgeschreven en zal deze worden verwerkt in het grootboek. Welke weer wordt bijgewerkt op alle server. Iedereen is dan ook in staat om zo een server op te zetten. Uiteindelijk geldt des de meer servers er een kopie van het grootboek bijhouden des de beter dit voor het netwerk is.
Een ander groot pluspunt van de munt is dat er vrijwel geen transactiekosten zijn. Dit is zeer interessant voor kopers van de munt. Kijk maar eens naar andere cryptocurrency. De Bitcoin is een mooi voorbeeld. De transactiekosten kunnen hier behoorlijk oplopen. Het netwerk van Stellar is snel en heeft een transactietijd van drie tot vijf seconden. Hierdoor kunnen er tot tweeduizend transacties per seconde worden gedaan. Dit zijn indrukwekkende prestaties die door veel bedrijven gebruikt kunnen worden.
Laten we eens een voorbeeld geven van hoe Stellar gebruikt kan worden. Stel iemand uit China moet een betaling doen aan iemand in Amerika. Op dit moment kost dit veel tijd en is dat lastig met de verschillende wisselkoersen. Door Stellar kan je binnen enkele seconden de betaling voldoen en kan deze automatisch worden omgezet in de juiste valuate.
In de wereld van cryptocurrency zijn samenwerkingen belangrijk. Dit realiseert Stellar Lumens zich ook. Er zijn dan ook partnerships afgesloten met grote partijen. Misschien zijn de bekendste namen wel IBM en Deloitte. Berichtenservice Kik heeft laten weten dat zij liever de cryptocurrency Kin laten ontwikkelen op het platform van Stellar dan op het platform van Ethereum. Dit heeft alles te maken met de snelheid van het netwerk. Er kunnen op het platform van Stellar veel meer transacties verwerkt worden dan op het platform van Ethereum.
In 2014 is Stellar gestart en dit is gedaan door founders van Ripple. Dit zijn Chris Larsen en Jed McCaleb. Ook dit verklaart weer de overeenkomsten met Ripple. McCaleb is een naam die zeer bekend is. Hij is naast een founder van Ripple ook de founder van het eerste Bitcoin-handelsplatform. Dit is Mt. Gox. Als adviseur zijn ook een aantal indrukwekkende namen verbonden. Dit zijn de CEO van Stripe en de founder van WordPress. Aan deskundig advies is dan ook zeker geen gebrek.
Stellar kan alleen worden gekocht op de grote exchanges. De munt heeft daar de afkorting ‘XLM’. Onder andere op HitBTC en Binance kun je de munt aankopen. Deze exchanges bieden niet de mogelijkheid om met euro’s te betalen. Je dient bij de exchange een account aan te maken. Het is dan mogelijk Bitcoins naar je account te transfereren en daar de Stellar mee aan te kopen.
Er zijn meerdere wallets die gebruikt kunnen worden voor het opslaan van Stellar. Een hardware wallet is de meest veilige keuze. De Ledger Nano S is dan een goede keuze. Er zijn ook een aantal wallets die op de computer of online kunnen worden gebruikt. De lijst kun je op de website van Stellar vinden. De eigen wallet StellarTerm is dan de beste keuze. Dit is immers de wallet die door het eigen team ontwikkeld is.
Aan expertise is er geen gebrek bij Stellar. Tel hierbij op de waardevolle samenwerkingen met grote multinationals en deze munt kan een zeer goede toekomst tegemoet gaan. Daarbij heeft het ook nog eens het grote voordeel dat het op een decentraal netwerk draait. In tegenstelling tot Ripple zou dit wel eens een groot voordeel kunnen zijn.
Daarbij maakt Stellar gebruik van een uniek concept waarbij ervoor kiezen om niet direct de gehele 100 miljard Lumens in circulatie te brengen. Zo zal er de aankomende tien jaar nog ongeveer 80 miljard aan tokens worden verdeeld via een speciaal systeem welke zij hiervoor hebben ontwikkeld.
Feit blijft wel Jed McCaleb na een geschil Ripple verliet. Zou dit ook gebeuren bij Stellar dan kan dit een enorme klap voor het project betekenen. Tot nu toe zijn er geen redenen om dit aan te nemen en lijkt Stellar een solide investering.
Op dit moment staat Stellar op plaats acht in de Coinmarketcap. Deze goede positie is te danken aan de partnerships. Kort na het bekendmaken van de samenwerking met IBM explodeerde de munt en maakte deze een indrukwekkende stijging. De laatste tijd is de koers stabiel al is er wel een kleine daling waargenomen.