Cardano (ADA)

Wat is Cardano? En waar koop je Cardano?

De naam Cardano is afkomstig van de renaissancewiskundige Girolamo Cardano.Het is een open source gedecentraliseerde blockchain welke is ontwikkeld door een groep onderzoekers en wetenschappers. Met een top tien notering in de coinmarketcap heeft het zich genesteld in de echte top van de markt.

Wat is Cardano

Cardano is een 3de generatie blockchain en een platform waarop smart contracts afgewikkeld kunnen worden. Nu denk je misschien dat Ethereum dit ook kan en dat is correct. Alleen claimt Cardano dat zij dit op een betere manier kunnen. Het zou sneller zijn, voordeliger en het kan ook als waardeopslag dienen. Cardano wilt de beste elementen van verschillende blockchains onder één ultieme blockchain samenbrengen. Ook wel een veilige en duurzame blockchain welke privacy van de gebruikers kan beschermen en tegelijkertijd regulering mogelijk maakt.

Doordat er een multi-layer protocol wordt gebruikt kunnen er complexe applicaties op worden gedraaid. Zo maakt het systeem gebruik van een afwerkingslaag waar alle transacties worden verwerkt in de munt ADA. Terwijl de controlelaag onder andere ervoor zorgt dat de smartcontracts worden afgehandeld en bijvoorbeeld het herkennen van de identiteit.

Cardano zorgt er daarnaast voor dat er een goede balans is tussen de privacy van de gebruikers en de toezichthouders. Zo is bitcoin groot geworden door de anonimiteit op de betalingen. Dit vraagt echter ook een hoop vraagtekens op, want wettelijke controle is hierdoor vrijwel onmogelijk. Cardano zorgt ervoor dat privacy en wettelijke controle hand in hand gaan in de blockchain.

Waardevolle samenwerking maken de munt sterk

Er wordt samengewerkt met verschillende partijen. Tot 2020 is er een contract met IOHK. Dit bedrijf focust zich op cryptocurrency onderzoek. Daarnaast is er een samenwerking met Emurgo. Dit is een bedrijf dat investeringen doet in start-ups. Dit bedrijf helpt ook bij het implenteren van het commerciële aspect van de munt.

Het team achter Cardano

De oprichter van Cardano is Charles Hoskinson. Dit is een oud-CEO van Ethereum. Nu snap je meteen ook de link van de munt met deze cryptocurrency. Het team bestaat verder uit een grote groep wetenschappers op het gebied van cryptocurrency. Ook zijn er ervaren financiële experts bij het project betrokken. Aan de samenwerkingen was al te zien dat er veel expertise wordt ingehuurd. Het samenwerken met experts blijft een belangrijk punt voor Cardano. Dit wordt door het bedrijf zelfs als één van de kernwaardes genoemd.

Cardano kopen

Cardano is nu alleen nog te koop op de grote exchanges. Op Binance kun je de munt bijvoorbeeld eenvoudig aanschaffen. De afkorting die de munt heeft meegekregen is ‘ADA’. Aangezien je niet met regulier geld zoals de euro en dollar op Binance kunt betalen zal je eerst andere cryptocurrency zoals Bitcoins naar jouw account dienen te transfereren.

De beste Cardano wallet

De beste wallet om Cardano in op te slaan is de Daedalus Wallet. Dit is een wallet die door het eigen team is gemaakt. Deze is gratis te downloaden op de website van de munt. Op de website is ook een video te vinden hoe stap voor stap wordt uitgelegd hoe de wallet gebruikt dient te worden.

Cardano conclusie

Cardano is blockchain welke is ontwikkeld aan de hand van wiskundige theorieën. Al deze theorieën zijn natuurlijk uitvoerig getest en onderzocht door onderzoekers en professoren. Hierbij is uitermate veel aandacht besteed aan de veiligheid van het netwerk.

Daarbij heeft Cardano een groot voordeel ten opzichte van Ethereum en NEO. Deze twee blockchains kunnen namelijk in de loop van de tijd als er meer programma’s op draaien langzamer gaan worden. De blockchain word namelijk steeds langer waardoor het netwerk in de loop van de tijd langzamer kan gaan worden. Doordat Cardano gebruik maakt van sidechains is dit niet het geval. De ontwikkeld applicaties zullen namelijk niet op de hoofdchain worden opgeslagen, maar op blockchains welke ernaast draaien. Natuurlijk hebben ze wel de veiligheid welke de hoofdchain ook biedt.

De nadelen zijn dat de commerciële waarde niet op de eerste plaats staat. Dat is immers de wetenschap. Hoewel de privacy gewaarborgd is kunnen overheden en regulators wel invloed uitoefenen op de blockchain. Dit kan ook als nadeel worden gezien.

Cardano koers

Zoals we al aangaven maakte Cardano een vliegende start. In de coinmarketcap staat de munt momenteel op de zesde plaats. De munt is de laatste tijd redelijk stabiel gebleven. Door de vele experts die bij het project betrokken zijn is de kans ook groter dat de munt stabiel blijft en blijft groeien in waarde.