Dash (DASH)

Wat is Dash? Waar kan je Dash kopen?

Dash is digitaal geld. Het is geen bewering waar je steil van achterover zal slaan. Want immers zijn alle munten die je op deze website ziet staan toch digitaal geld? Dit is niet helemaal waar. Laten we Bitcoin maar eens als voorbeeld nemen. Deze munt is wel ontstaan om als betaalmiddel te fungeren. Toch lijkt het dat mensen het steeds meer aanschaffen als digitaal goud. Dit heeft als reden dat Bitcoin een paar essentiële eigenschappen mist die geld hoort te hebben. Dit heeft Dash geïnspireerd en die heeft deze eigenschappen die de Bitcoin mist toegevoegd.

Wat is Dash

Dash is een munt die is begonnen onder de naam DarkCoin. De start was in januari 2014. Het doel was om transacties volledig privé te maken. Na de rebranding van de munt in 2015 kreeg de munt de naam Dash. Door van ‘Private Send’ gebruik te maken kunnen transacties semi-anoniem worden gedaan. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van computers die speciaal zijn ingericht. Deze computers worden ook wel Masternodes genoemd. De Masternodes die voeren verschillende transacties tegelijkertijd uit. Hierdoor is het niet mogelijk om te traceren naar welke gebruiker een transactie gaat. Wil een gebruiker complete anonimiteit dan kan deze er ook voor kiezen om in meerdere mixrondes mee te doen. Op deze wijze is het dan helemaal onduidelijk waar de munt heengestuurd wordt.

Ben je op zoek naar een munt die complete anonimiteit garandeert dan moeten wij je teleurstellen. Het is nog steeds mogelijk om door de beveiliging heen te breken. Dit is dan wel alleen voor mensen die over aanzienlijke middelen beschikken. Er zijn andere munten die beter zijn als het gaat om de anonimiteit. Zcash en Monera zijn daar goede voorbeelden van.

Toch is het anoniem transacties kunnen verzenden niet het enige waarin Dash zich onderscheidt. Er is namelijk de mogelijkheid ‘Instant Send’. Wanneer je gebruik maakt van de Bitcoin dan weet je dat het lang kan duren voor een transactie compleet is. Door van Instant Send gebruik te maken kun je dit oplossen. Vrijwel direct zal de transactie compleet zijn en zichtbaar zijn voor de ontvanger. Doorgaans is dit binnen een seconde.

De partnerships die zijn gesloten

Dash geeft een partnership gesloten met de Spaanse startup Bitnova. Dit maakt het dat meer dan tienduizend retailers kunnen worden bereikt. Dit is een goede start. Het is voor consumenten mogelijk om coupons te kopen met de Dash currency. Hiermee kan bij verschillende winkels worden betaald. Media Markt is een voorbeeld van een winkel waar met de coupon kan worden betaald.

Het team achter Dash

De founder van Dash is Evan Duffield. Daarnaast zijn er vele specialisten aan het team verbonden. Aangezien het een munt is die anonimiteit wil garanderen zijn niet alle teamleden bekendgemaakt. Kijken we op de website van Dash dan zien we dat er een aantal schaduwen te zien zijn. Deze zijn bereikbaar via e-mail maar het is niet duidelijk welke namen er bij de schuilnaam hoort. Er is dus geen complete openheid van zaken wat betreft het team wat werkt aan de munt.

Dash kopen

Het kopen van Dash kan alleen worden gedaan op de grote exchanges. Binance is hier een voorbeeld van. Daar kun je andere cryptocurrency zoals de Bitcoin omwisselen voor Dash. Het is bij de grote exchanges niet mogelijk met euro’s te betalen. Na het aanmaken van een account dien je andere cryptocurrency naar je account te transfereren en deze om te wisselen.

Beste Dash wallet

Heb je Dash gekocht op een exchange dan kun je deze in je account op de exchange laten staan. Toch is het niet aan te raden om dit bij grote bedragen te doen. Er zijn een aantal wallets die kunnen gebruikt om Dash in op te slaan. Deze kun je vinden op de website van Dash. Jaxx en Exodus zijn voorbeelden. Ook is er door het team van Dash de eigen Dash Core wallet ontwikkeld.

Dash conclusie

Kijken we naar de anonimiteit dan scoort Dash nog niet zoals het zelf zou willen. Er wordt echter wel hard aan gewerkt om complete anonimiteit te kunnen garanderen. Het gebruik maken van Direct Send brengt wel veel voordelen met zich mee. Het is hiermee mogelijk om zeer snel een betaling te doen. Weet het team dit ook nog te combineren met de anonimiteit dan kan het een zeer sterke munt worden. De voordelen van de Bitcoin zijn dan ook duidelijk.

Dash koers

De koers van Dash is sterk gestegen na de lancering. Er is af en toe een piek te zien maar over het algemeen mogen we het een stabiele munt noemen. De munt staat op dit moment op plaats tien in de Coinmarketcap.